Hoe kan mijn supermarkt mij helpen om minder voedsel te verspillen

November 11, 2022
Gil Op de Beeck
FoodWIN

Elke maand vertelt een Superlijst-partner hoe supermarkten ons kunnen helpen om klimaat- en milieuvriendelijker te eten. Deze maand laten we Gil Op de Beeck van FoodWIN aan het woord. Hij legt uit hoe supermarkten kunnen bijdragen aan minder voedselverspilling, zowel voor als na de verkoop.

De supermarkten doen het in vergelijking met de andere schakels van de voedingsketen best goed. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het totaal aandeel van voeding dat verloren gaat in de winkels zelfs maar een klein stukje van de taart: een schamele 2% (Monitor Voedselverlies, 2015). En tóch heeft de supermarkt veel invloed op de schakels ervoor en erna.

Voor verkoop

Denk maar aan de leveranciers van de supermarkten: landbouwers of verwerkende bedrijven. Wat de supermarkt niet aankoopt gaat vaak onverbiddelijk verloren. Een witloof die kleiner uitvalt dan de standaard die de supermarkt vraagt, valt zo uit de boot. Nauwe communicatie en flexibiliteit met voedselproducenten kan heel wat kostbaar voedselverlies vermijden.

Supermarkten zijn krakken in het optimaliseren en bijhouden van hun stock. Transparante communicatie over die cijfers opent vele deuren voor het vermijden van voedselverlies elders in de voedselketen. Op lange termijn kan zelfs gewerkt worden naar een model waarin leveranciers inzage hebben in de forecasts van de supermarkt, om zo ook de productie af te stemmen op de afname.

Ook al is ze klein, de verspilling die in-house plaatsvindt kan deels vermeden worden, met winstmarges als positief gevolg. Het is daarom belangrijk om de verliesposten in kaart te brengen, en daarbij niet alleen de voeding die naar verbranding, vergisting en compostering gaat op te nemen, maar ook het aandeel voor dierenvoeder en wat wordt teruggestuurd naar de leveranciers. Een ambitieus actieplan met duidelijke KPI’s en een goede definitie van voedselverspilling zijn hierbij broodnodig. 

Na verkoop

Tot slot liggen er ook kansen in communicatie naar de klant toe. Want ook die kan gesensibiliseerd worden over correcte bewaring van producten, de juiste interpretatie van houdbaarheidsdata, en het accepteren van ‘funky’ producten die wat afwijken van de norm. Klant is koning, maar ook de koning kan graag eten wat de pot schaft.

FoodWIN gelooft dat de zes grote Belgische retailers de komende jaren veel kunnen ondernemen. Daarom stelde ze samen met de Food Waste Alliance enkele maatstaven op die retailers kunnen gebruiken om hun voedselverlies slimmer in kaart te brengen. Raadpleeg de onepager hier.

Superlijst Sociaal België 2024 wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Rikolto, DGD (de Belgische Ontwikkelingssamenwerking), de Vlaamse Overheid (Departement Landbouw en Visserij), De Nationale Loterij, Oxfam België en Fairtrade Belgium.

L’étude « Super-Liste Sociale Belgique 2024 » est rendue possible grâce au soutien financier de Rikolto, DGD (Coopération belge au Développement et Aide humanitaire), le Gouvernement flamand (Agence de l’Agriculture et de la Pêche), la Loterie Nationale, Oxfam Belgique et Fairtrade Belgium.