Elke maand vertelt een Superlijst-partner hoe supermarkten ons kunnen helpen om klimaat- en milieuvriendelijker te eten. Deze maand laten we Renaud De Bruyn van het Waalse Écoconso aan het woord over hoe de supermarkt ons kan helpen om milieuvriendelijke keuzes te maken.
Als consument wil ik graag duurzamere keuzes maken. Maar het is niet altijd gemakkelijk om die keuzes te maken in de supermarkt. Dat is te wijten aan minstens twee oorzaken:
Om me te helpen betere keuzes te maken, zou mijn supermarkt bijvoorbeeld de herkomst kunnen vermelden van de ingrediënten waaruit bewerkte voedingsmiddelen bestaan (kant-en-klaargerechten, sauzen, zuivelproducten, koekjes enz.). Een deel van de impact van een product op het milieu wordt namelijk veroorzaakt door het transport ervan. Maar het is niet wettelijk verplicht om daarover informatie te verstrekken, waardoor producenten dat dan ook zelden doen.
Supermarkten zouden die informatie kunnen verstrekken voor hun huismerkproducten, die ze zelf ‘produceren’ of voor zichzelf laten produceren.
→ Meer informatie over de herkomst van voedingsmiddelen (In het Frans)
Een andere optie om me te helpen zou zijn om de ‘eenvoudige’ vegetarische alternatieven in de kijker te zetten. Veggieburgers vind je zonder problemen in de schappen, maar dat zijn nog steeds bewerkte en verpakte producten, met additieven en met ingrediënten waarvan we de herkomst niet kennen. Je kan snel en makkelijk vegetarisch eten met dergelijke producten, maar een deel van de positieve impact op het milieu gaat wel verloren.
Koop je daarentegen linzen, kikkererwten en andere peulvruchten, dan kan je met eenvoudige en erg goedkope ingrediënten vegetarisch koken en eten. En als je zelf kookt, weet je precies wat je gebruikt. Dan kan je expliciet kiezen voor lokale producten zonder additieven.
Maar peulvruchten worden zelden in de schijnwerpers gezet. Je vindt ze meestal ergens in de buurt van de pasta. Er is weinig keuze en dus vallen ze niet op. De supermarkt zou me kunnen helpen door ze op een opvallende plek te zetten en elke week een nieuw recept te voorzien om ze in te gebruiken. Want vaak weten we niet goed hoe we ze kunnen klaarmaken.
→ Meer info over de redenen om minder vlees eten (in het Frans)
Tot slot zou het erg interessant zijn als duidelijk bij producten wordt aangegeven dat het seizoensproducten zijn die lokaal worden geproduceerd. Het is belangrijk dat aan beide voorwaarden wordt voldaan, want als een product slechts aan een van beide voldoet, is de impact op het milieu groot. Denk bijvoorbeeld aan Belgische tomaten in maart (lokaal, maar buiten het seizoen) of bosbessen uit Marokko in april (seizoensfruit, maar het komt van ver). Een geïmporteerd product heeft een grote voetafdruk door het transport, dat voor producten die van heel ver komen soms zelfs per vliegtuig gebeurt. En koop je een lokaal product buiten het seizoen, zoals die Belgische tomaten in februari of maart, dan is het waarschijnlijk gekweekt in een verwarmde serre.
Het zou helpen als mijn supermarkt enkel seizoensproducten zou aanbieden of geen geïmporteerde producten zou verkopen als er ook een lokaal geproduceerde optie is. Of duidelijk aangeeft welke herkomst ze hebben en hoe ze werden getransporteerd.
→ Meer info over het belang van de keuze voor lokale en seizoensproducten (in het Frans)
Superlijst Sociaal België 2024 wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Rikolto, DGD (de Belgische Ontwikkelingssamenwerking), de Vlaamse Overheid (Departement Landbouw en Visserij), De Nationale Loterij, Oxfam België en Fairtrade Belgium.
L’étude « Super-Liste Sociale Belgique 2024 » est rendue possible grâce au soutien financier de Rikolto, DGD (Coopération belge au Développement et Aide humanitaire), le Gouvernement flamand (Agence de l’Agriculture et de la Pêche), la Loterie Nationale, Oxfam Belgique et Fairtrade Belgium.